Naturalny probiotyczny kefir dla zdrowia

Grzybek tybetański (kefirowy)

Spożywanie kefiru z grzybka tybetańskiego – korzyści dla zdrowia

Posted by grzybek on 19 maja 2012 in informacje w pigułce, Właściwości zdrowotne with 1 Comment



O zdrowotnych właściwościach kefiru otrzymywanego z ziaren grzybka tybetańskiego można pisać wiele. Dla tych, którzy nie chcą, nie mają czasu, nie są aż tak dociekliwi, lub z innych jeszcze przyczyn, nie będą czytać całości wpisu (czy choćby wytłuszczonych fragmentów) poświęconego temu zagadnieniu, przedstawiam poniżej skrót informacji w tym zakresie (pełen tekst dla wytrwałych i dociekliwych dostępny TUTAJ ).

O zdrowotnych właściwościach kefiru z grzybka tybetańskiego – Informacje w pigułce

Napój z grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.

Witaminy zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego są ponadto łatwo przyswajalne przez organizm, bo są składnikami naturalnie otrzymanego produktu.

Podkreśla się następujące właściwości kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:

  • antybakteryjne,

  • antygrzybiczne,

  • antynowotworowe,

  • przeciwzapalne,

  • podnoszące odporność.

Jak pisze dr. Susanne Ehlers o terapii grzybami leczniczymi w tym również grzybkiem tybetańskim: (…) w przeciwieństwie do medycyny konwencjonalnej, terapia grzybami leczniczymi jest ukierunkowana na przywrócenie zdrowia poprzez tak zwaną homeostazę. Pojęcie to oznacza równowagę wszystkich stale przebiegających procesów w organizmie, np. równowagę mineralną, enzymatyczną, hormonalną, wodną, elektrolityczną i immunologiczną. Grzyby witalne mają zatem właściwości regulujące, tzn. u ludzi z wysokim ciśnieniem powodują wyrównujące obniżenie ciśnienia, u tych ze skrajnie niskim ciśnieniem krwi – podwyższenie ciśnienia. To samo odnosi się do stanu psychicznego, trawienia, cholesterolu, alergii, nowotworów…!

Regularne spożywanie kefiru:

  • reguluje przemianę materii,

  • hamuje wzrost komórek nowotworowych,

  • wytwarza interferon zwalczający wirusy,

  • leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,

  • działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,

  • wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,

  • rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,

  • reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,

  • leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,

  • stymuluje działanie układu odpornościowego,

  • zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe,

  • leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym,

  • leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,

  • hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,

  • wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,

  • eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,

  • łagodzi skutki stresu,

  • pomaga walczyć z bezsennością,

  • zwiększa libido,

  • hamuje proces starzenia się komórek,

  • przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).


Kefir może również pomóc wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakości żywności, jaką czasem (rzadziej lub częściej, świadomie lub nieświadomie) dostarczamy swojemu organizmowi – myślę tu o nie tylko o „fast food-ach”, ale również o wysokoprzetworzonej żywności o niskich wartościach odżywczych oraz wysokim nasyceniu konserwantami i sztucznymi dodatkami barwiącymi, czy smakowymi. Przez regularne picie kefiru organizm staje się lepiej odżywiony i zrównoważony.

Jego doskonałe wartości odżywcze stanowią o leczniczych i zdrowotnych korzyściach dla ludzi w każdym stanie zdrowia – i chorych, i w okresie leczenia, czy rekonwalescencji, i profilaktycznie starających się zapobiegać różnorakim schorzeniom.

 O zdrowotnych właściwościach kefiru z grzybka tybetańskiego – dla wytrwałych i dociekliwych – czytaj TUTAJ

« previous post

Informacje ogólne

// // Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Ma on wiele ce...

next post »

O zdrowotnych właściwościac....

// // Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym o długiej historii i tradycji stosowani...

Leave a Reply

Posts with similar tags
Posts in similar categories

Kefir z ziaren grzybka tybetańskiego - NA ZDROWIE

Skoro trafiłeś na moją stronę, to pewnie słyszałeś lub czytałeś już coś na temat tybetańskiego grzybka kefirowego. Jeśli tak, to mam nadzieję, że na mojej stronie dowiesz się czegoś więcej niż wiesz obecnie, a jeśli jest to dla Ciebie temat nieznany, to tym bardziej zapraszam do lektury informacji zawartych w moich wpisach. Tybetański grzybek kefirowy - co to takiego? Jakie korzyści może przynieść naszemu organizmowi spożywanie kefiru z grzybka tybetańskiego? Jak przygotować kefir? Gdzie dostać ziarna kefirowe? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedzi w moich wpisach. Zapraszam do lektury i rozsmakowania się w tym zdrowym i smacznym napoju.