Naturalny probiotyczny kefir dla zdrowia

Grzybek tybetański (kefirowy)

O zdrowotnych właściwościach kefiru z grzybka tybetańskiego – dla wytrwałych i dociekliwych

Posted by grzybek on 19 maja 2012 in pełen tekst, Właściwości zdrowotne with 3 Comments



Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym o długiej historii i tradycji stosowania, a co więcej, równie długo cieszy się doskonałą reputacją prozdrowotną. Jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia w diecie.

Kefir to nie tylko kolejny produkt mleczny z półki „nabiał”. Regularne spożywanie kefiru poprawia ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami i skraca okres rekonwalescencji oraz przyspiesza czas leczenia. Rosyjska literatura naukowa i medyczna zawiera wiele pozycji poświęconych stosowaniu kefiru w leczeniu szerokiej gamy chorób i infekcji. W krajach dawnego bloku wschodniego kefir stosowano i nadal stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, w chorobach układu dróg żółciowych, zapaleniach przewlekłych jelit, zapaleniach dróg oddechowych (oskrzeli i płuc). Pacjenci w rosyjskich szpitalach otrzymują kefir każdego dnia w ramach szpitalnej diety. Szczególnie młode matki są zachęcane do picia kefiru i często jest on również stosowany po okresie karmienia piersią jako pokarm dla rosyjskich dzieci.

W kefirze z grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację mlekową, a także żywe kultury grzybów (drożdży).

Organizmy te w procesie fermentacji mleka zamieniają cukier mleczny (laktozę) na kwas mlekowy (dlatego ci, którzy uczuleni są na laktozę, ale uwaga: nie na białko mleka krowiego!, mogą spożywać ten zdrowy napój). Proces fermentacji obniża poziom pH mleka, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i gnicie pokarmów, a tym samym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia samego kefiru. Ponadto podobnie dzieje się w naszych jelitach po spożyciu tego dobroczynnego napoju – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne organizmy funkcjonujące w jelicie osoby spożywającej regularnie pokarmy w nie bogate (tym samym również kefir z grzybka tybetańskiego ), przynoszą korzyści w procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i układem odpornościowym. Dlatego kefir z ziaren grzybka tybetańskiego dzięki usuwaniu toksyn z organizmu pozwala szybko i bezboleśnie ograniczyć także negatywne oddziaływanie alergenów, łagodzi alergie.

Kefir i serwatka są bogate w zawierające siarkę aminokwasy (cysteinę, metioninę), które pełnią w organizmie m.in. funkcję ochronną, gdyż wiążą wiele substancji trujących (np. cyjanki, jony metali ciężkich).

Z obserwacji wynika także, że kefir obniża poziom cukru oraz lipidów we krwi, i reguluje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Wykazano, że regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego przynosi znaczący efekt obniżania poziomu cholesterolu LDL, a z powodu peptydu wytwarzanego podczas fermentacji, który ma właściwości inhibitorów ACE (inhibitory konwertazy angiotensyny stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego), wpływa również na ciśnienie krwi obniżając nadciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz reguluje pracę serca.

Spożywając więc kefir przeciwdziałamy chorobom serca.

Wracając do układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne występujące w kefirze mają stymulujące działanie na układ odpornościowy poprzez zwiększenie fagocytozy i poprzez zwiększenie liczby limfocytów T i komórek NK. Mają także pośredni wpływ na układ immunologiczny poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w procesie fermentacji.
Mówi się, że ”jesteś tym, co jesz”, oraz „zdrowie ma swoje korzenie w jelitach”. Spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych pomoże wzmocnić układ odpornościowy, probiotyczne bakterie kefiorowe zrobią porządek w jelitach, złagodzą objawy biegunki oraz zlikwidują przewlekłe zaparcia, wzdęcia i uregulują procesy zachodzące w jelitach podczas procesu trawienia.

Poprzez to zmniejsza się także ryzyko raka jelita grubego, które jest mocno skorelowane z chronicznymi zaparciami. Niższe odsetek zachorowań na raka jelita grubego zaobserwowano w populacji spożywającej duże ilości sfermentowanych produktów.


Liczne badania wykazały, że poprzez hamowanie wzrostu bakterii, które współdziałają w procesach rakotwórczych w układzie pokarmowym, kefir i inne probiotyczne pokarmy mogą mieć działanie zapobiegawcze przed rakiem. Eksperymentalne prace przeprowadzone w Japonii wykazały, że spożywanie kefiru lub ziaren kefirowych może chronić organizm przed rakiem. Jeśli kefir jest spożywany przed narażeniem na czynniki rakotwórcze, częstość występowania rozwoju raka w zwierząt zmniejsza się. Jeśli kefir przyjmowany jest po ekspozycji na czynnik rakotwórczy wzrost i szybkość wzrostu raka zmniejsza się.
Kefir ma działanie anty-mutagenne (poprzez zmniejszenie glukuronidazy), co pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odgrywa rolę w zapobieganiu tej chorobie.
Serwatka będąca produktem ubocznym przy produkcji sera z kefiru (patrz wpis – Przepisy) może chronić przed rakiem prostaty, jak wskazują najnowsze badania. Naukowcy z Ohio State University odkryli bowiem, że traktowanie ludzkich komórek prostaty białkiem serwatkowym powoduje wzrost poziomu glutationu – przeciwutleniacza, który zdolny jest kontrolować rakotwórcze wolne rodniki. Ich nagromadzenia wpływa na rozwój raka prostaty (tkanka gruczołu krokowego jest szczególnie wrażliwa na nagromadzenia wolnych rodników). Naukowcy ci potwierdzili także pozytywny wpływ serwatki pochodzącej z kefiru z ziaren grzybka tybetańskiego na rozwój i leczenie, nie tylko nowotworów, ale także chorób serca.

Każdy dobrze wie, że szczepy mikroorganizmów probiotycznych (więc także te, które składają się na tybetański grzybek kefirowy), wpływają skutecznie na przywrócenie równowagi flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej.

Kąpiele kefirowe lub z serwatki raz lub dwa razy w tygodniu są skutecznym środkiem pomocnym w kontrolowaniu grzybicy stóp lub innych zakażonych drożdżycą obszarów skóry. Pomagają również kontrolować łuszczycę i egzemy.

Oprócz korzystnych bakterii i drożdży, kefir zawiera minerały i niezbędne aminokwasy, których nasz organizm potrzebuje i bez których nie funkcjonuje prawidłowo oraz witaminy.

Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, jest dobrze znany ze swego relaksującego wpływu na układ nerwowy. To naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny, oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Dlatego dobroczynny wpływ kefiru odczują także cierpiący na depresję, bezsenność i ADHD (nadpobudliwość).
Kefir dostarcza też mnóstwo wapnia i magnezu, które są równie ważnymi dla zdrowego układu nerwowego minerałami.

Kefir dostarcza organizmowi również fosforu, minerału występującego w największym stężeniu w organizmie człowieka, pomagającego wykorzystać węglowodany, tłuszcze i białka do wzrostu komórek, a w konserwacji produkowania energii. Fosfor razem z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.

Kefir jest bogaty w witaminy:

  • witaminę K – jest niezbędna dla właściwej krzepliwości krwi oraz bierze udział w procesie powstawania kości. Pełnienie tych dwóch funkcji sprawia, że witamina K jest jednym z podstawowych czynników przeciwdziałania wystąpienia chorób układu krwionośnego, jak również osteoporozy. Innym korzystnym działaniem tej witaminy w naszym organizmie jest zwalczanie groźnych dla zdrowia bakterii i grzybów.
  • witaminę B1 – tiamina, która pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, ale najważniejszą z nich jest udział w przemianach węglowodanów – m.in. w przemianie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu – glukozy w energię. Bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka syntetyzują witaminę B1 -  wytwarzane ilości są jednak zbyt małe, by pokryć całkowite zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów, w tym: pokarmowego (reguluje wydzielanie soku żołądkowego, proces trawienia i przyswajania składników pokarmowych); nerwowego (regulując proces przemiany węglowodanów w energię zapobiega gromadzeniu się związków zaburzających funkcjonowanie tego układu) oraz sercowo-naczyniowego.
  • witaminę B3 – witamina PP (niacyna) – jej braki powodują nadwrażliwość nerwową, apatię, bezsenność, bóle głowy i migreny, wrażliwe dziąsła, mdłości i biegunki, zmęczenie, osłabienie mięśni, choroby skórne, przebarwienia skóry, trądzik, przykry zapach z ust, owrzodzenia ust, ale także depresję, schizofrenię, ADHD. Witamina B3 pomaga także zwalczać grzybice – jak wynika z badań naukowców z Kanady, o których informuje czasopismo “Nature Medicine”  (lipiec 2010 r.).
  • witaminę B5 – kwas pantotenowy, który dba o naszą sylwetkę, dobre samopoczucie, odporność na infekcje, a także zdrowie skóry i włosów. Witamina B5 bierze udział w przemianach białek, cukrów i tłuszczów (bierze udział w tworzeniu koenzymu A). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Wpływa korzystnie na procesy gojenia i regeneracji tkanek. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu.
  • witaminę B7 – biotyna (witamina H), która umożliwia przyswajanie innych witamin z grupy B. Odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi (ważne dla cukrzyków). Ze względu na udział w procesie przemiany glukozy, która stanowi pożywienie energetyczne mózgu, odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową. Poza tym witamina B7 wpływa również na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż witamina – docierając do odpowiednich komórek – dostarcza potrzebną organizmowi, a zwłaszcza skórze, siarkę. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek.
  • witaminę B9 (kwas foliowy) –  reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
  • witaminę B12 - jest ona niezbędna m.in. w procesie produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobory zaś mają druzgocące konsekwencje zdrowotne. Jedną z najczęściej występujących chorób związanych z niedoborem witaminy B12 jest anemia, czyli niedokrwistość. Ma ona także kluczowe znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Większość witamin z grupy B jest bardzo nietrwała. Dlatego ważne jest aby w diecie uzupełniać je poprzez spożywanie produktów zawierających te witaminy o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Kefir nadaje się do tego idealnie.

Dostarczanie odpowiednich ilości witamin z grupy B, których doskonałym źródeł jest kefir otrzymywany z ziaren grzybka kefirowego, wpływa pozytywnie na regulację pracy takich narządów i układów organizmu, jak: nerki, wątroba, trzustka i układ nerwowy, a także poprawia wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.

Podsumowując skład tego smacznego łatwo przyswajalnego napoju: można stwierdzić, że oczyszcza on jelita, zapewnia korzystne bakterie i drożdże, witaminy i minerały, oraz kompletne białka.

Kefir otrzymywany z ziaren grzybka tybetańskiego jest tak doskonale wyważonym i odżywczym pokarmem, przyczyniającym się do wzmocnienia układu odpornościowego iż był i jest on nawet wykorzystywany, aby pomóc pacjentom cierpiącym na takie choroby, jak: AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia, zespół zaburzeń snu, depresja, ADHD, opryszczka czy nowotwór.

« previous post

Spożywanie kefiru z grzybka t...

// // O zdrowotnych właściwościach kefiru otrzymywanego z ziaren grzybka tybetańskie...

next post »

Jak hodować grzybka i przygot....

Aby zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy unikać k...

  1. Jacek18 lutego 2013 - 18:37 #1

    Właśnie dzisiaj dostałem od kolegi kawałek grzybka tybetańskiego i muszę przyznać, że napój, który powstaje przy jego udziale jest przepyszny. Od wielu lat pijam kefiry i również od dawna szukałem tego kwaskowatego posmaku w produktach mlecznych. Niestety przetwory mleczarskie wytwarzane są z uwzględnieniem różnego rodzaju procesów, a następstwem tego są zmienne, nie zawsze dobre smaki przetworów. Jak z innymi właściwościami to będę mógł ocenić dopiero po około dwóch tygodniach.

    Reply
  2. Boguslaw Ścibik31 października 2013 - 07:14 #2

    Piję kefir z grzybka już drugi rok i nie wiem co to choroby, czuję się świetnie, miałem nadciśnienie, problemy ze snem- wszystko uregulowane, trawienie pokarmów się zgadza, stolec zdrowy- ogólnie smakuje mi i w jakimś stopniu pomaga.

    Reply
Leave a Reply

Posts with similar tags
Posts in similar categories

Kefir z ziaren grzybka tybetańskiego - NA ZDROWIE

Skoro trafiłeś na moją stronę, to pewnie słyszałeś lub czytałeś już coś na temat tybetańskiego grzybka kefirowego. Jeśli tak, to mam nadzieję, że na mojej stronie dowiesz się czegoś więcej niż wiesz obecnie, a jeśli jest to dla Ciebie temat nieznany, to tym bardziej zapraszam do lektury informacji zawartych w moich wpisach. Tybetański grzybek kefirowy - co to takiego? Jakie korzyści może przynieść naszemu organizmowi spożywanie kefiru z grzybka tybetańskiego? Jak przygotować kefir? Gdzie dostać ziarna kefirowe? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedzi w moich wpisach. Zapraszam do lektury i rozsmakowania się w tym zdrowym i smacznym napoju.