Naturalny probiotyczny kefir dla zdrowia

Grzybek tybetański (kefirowy)

Informacje ogólne

Posted by grzybek on 21 maja 2012 in Informacje ogólne with No Comments



Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Ma on wiele cennych właściwości, a może nawet najwięcej pośród fermentowanych produktów mleczarskich.

Ten mleczny napój jest źródłem probiotyków, zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając nasz  przewód pokarmowy (głównie jelita) oczyszczają go z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Ponadto kefir ten (w odróżnieniu od „sklepowych”, komercyjnie produkowanych kefirów) jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np.B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie, jak fosfor, wapń, magnez. Spektrum korzystnych mikroorganizmów zawartych w komercyjnych „sklepowych” kefirach jest znacznie bardziej ograniczone. Większość z nich nie zawiera także żywych kultur drożdży, co zmienia charakter fermentacji, a w konsekwencji ich mikroflora, skład i właściwości nie są tak wszechstronne, jak w przypadku kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego.

Dowiedz się więcej (klikając w poniższe linki):

o historii grzybka tybetańskiego

o właściwościach zdrowotnych grzybka tybetańskiego

o tym, jak przygotować zdrowotny napój z grzybka tybetańskiego

zobacz przepisy kulinarne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego

zobacz przepisy kosmetyczne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego

 Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.

Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.

Produkowanie tego smacznego i zdrowego napoju jest bardzo proste i możliwe do wykonania w domu. Wszystko, co do tego potrzebne, to trochę mleka, ziarna kefirowe oraz sitko, łyżka i słoik lub inne szklane naczynie.

Kliknij, jeśli chcesz kupić STARTER GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO

« previous post

Łyk historii
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /wp-content/themes/dojuniko/comments.php:54 Stack trace: #0 /wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /wp-content/themes/dojuniko/single.php(53): comments_template() #2 /wp-includes/template-loader.php(74): include('/wp-content/the...') #3 /wp-blog-header.php(19): require_once('/wp-includes/te...') #4 /index.php(17): require('/wp-blog-header...') #5 {main} thrown in /wp-content/themes/dojuniko/comments.php on line 54